Lappeenrannan Shakkikerho ry on perustettu talvisodan jälkeen vuonna 1940. Suomen Shakkiliiton jäseneksi yhdistyksemme liittyi vuonna 1946. Vilkkaimmat toimintavuodet ajoittuivat 1950–1980-luvuille. Ajanjakson alussa Lappeenrannassa toimi useita shakkiyhdistyksiä (kerhoja); kilpailutoiminta eri Kaakkois-Suomen kaupunkien muiden shakkiyhdistysten välillä oli vilkasta. Yhdistyksemme jäsenmäärä nousi useisiin kymmeniin. Jäsenistöämme osallistui vilkkaasti kansallisiin shakkiturnauksiin mm. erilaisissa joukkuekilpailuissa.
Pitkäaikaisena pelipaikkanamme toimivat Lappeenrannan kaupungin nuorisotoimen tilat Puutarhurinkatu 1:ssä sijaitsevassa kerhohuoneistossa sekä sen jälkeen Kourulan seurakuntakeskuksen tiloissa Kourulan toimintakeskuksessa.
Jäsenistömme määrä vakiintui 2000-luvun alussa 20–30 jäsenen suuruiseksi. 2000-luvun ensimmäisen kymmenvuotiskauden lopulla pelipaikaksemme vakiintui yrittäjä Mika Kokkosen viihtyisä asemaravintola Resiina. Vuosina 2014–2020 yhdistyksemme järjesti kaikille shakinharrastajille avoimia peli-iltoja kaupunkimme pääkirjaston sisääntuloaulan näyttelytilassa. Vanhan jäsenaktiivimme opettaja Jouko Peltoniemen perinteitä seuraten seurallamme oli myös erikseen lapsille ja nuorille shakinharrastajille tarkoitettua shakkiohjausta Lappeenrannan seurakuntayhtymän tiloissa sekä Kimpisen koulukeskuksessa.
Toiminta 2020-luvulla keskittyi Lappeenrannan Upseerikerhon tiloissa keskiviikkoisin pidettyihin kerhoiltoihin. Vuodenvaihteessa 2022/2023 Lappeenrannan Upseerikerhon toiminnan päätyttyä, on viikottain toiminta keskittynyt Lappeenrannan kirjaston kanssa tehtävään yhteistyöhön.
2020-luvulla toiminta on voimakkaasti nuorentunut ja monipuolistunut niin sukupuoli- kuin ikärakenteen osalta. Hyvä esimerkki tästä on Rayan Aghajan, joka on menestynyt alle 10-vuotiaden shakissa. Ilahduttavasti myös monet tytöt ja naiset ovat kiinnostuneet. LprSK tarjoaa tavoitteellista toimintaa lasten ja nuorten parissa mahdollistaen jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisan ja edullisen harrastusmhdollisuuden viikottain. Tavalla, jossa jokainen lapsi ja nuori pääsee kehittämään omia ongelmanratkaisukykyjään, loogista ajatteluaan, mielikuvituksensa ja luovien voimiensa käyttöä, opettelemaan kärsivällisyyttä sekä suunnitelmallisen toiminnan käytännön taitoja uuden oppimisen kautta.
Seuramme kaikille avointa arkisto-osaa aina vuodesta 1945 viime vuosituhannen loppuun säilytetään Lappeenrannan kaupunginarkistossa (osoite: Kehruuhuoneenkuja 6, Lappeenranta).